Blog

Byl odsouzen k zániku, teď je hvězdou seníků

Zželelo se nám drobného památkového seníčku, který se nedávno nacházel na pokraji zkázy. Drobné hospodářské stavby z krajiny kvapem mizí a je to veliká škoda. Rozhodli jsme se proto vzepřít nepříznivému vývoji a zajistit jednomu roubenému seníku na okraji pozornosti lepší budoucnost. Stavbu jsme zdokumentovali a transferovali na nové místo do areálu Janúšovy usedlosti na Žítkové v milovaných Moravských Kopanicích. Zde bude dále sloužit svému původnímu účelu a také vyprávět poutníkům z blízka i z dáli o jedinečné lidové architektuře rozptýlené ve zdejší čarokrásné bělokarpatské krajině.

Obnova proběhla ve spolupráci a za podpory NPÚ ÚOP v Kroměříži a MKČR. Důsledně byly užité tradiční technologie a materiály. Před rozebráním zanikající stavby provedli kolegové Ing. Andrea Nasswettrová, Ph.D. MBA (ProDřevo ateliér) a Ing. Hynek Kundera (Průzkumy dřevěných konstrukcí) odbornou diagnostiku všech dřevěných prvků. Specialistka na lidovou architekturu Ing. arch. Edita Vlčková (Biodům) stavení zaměřila a zdokumentovala. Rozpadlé části roubení obnovili skvělí tesaři z Tesané, obnovili i krov a přitesali nové střešní latě. Naším úkolem bylo zlikvidovat dřevokazný hmyz a v uplynulých dnech byla konečně obnovena původní slaměná došková střecha, jež nahradila druhotně použitou betonovou tašku. Rodinná doškařská firma šesti bratří z polského Lublinu odvedla špičkovou práci a navrátila objektu původní vzhled. Zbývá už jen doplnit na sucho skládanou kamennou podezdívku a jedna drobná památka, která by se jinak zařadila na smutný seznam zaniklých lidových staveb může dál sloužit a rozdávat radost.

Zobrazit
Stali se z nás opravdoví a nefalšovaní „pracháči“!

Znáte fenomenální seriál Papírový dům? Přesně jako při loupeži v Královské španělské tiskárně cenin jsme si připadali při sanaci krásné barokní sýpky na Hané. Když se střádá 200 let, tak už to zkrátka musí být vidět. Prachu, že by se to dalo přehazovat lopatou. Čištění historického objektu se často dost podobá vyloupení banky. Makáte ve dne v noci, v maskách vynášíte pytle plné prachu, jen po Vás přitom nikdo nestřílí. Cíl je ale stejný – prostory dokonale „vybílit“. Když se vše podaří podle předem pečlivě připraveného plánu, odjíždí od historické budovy dodávka plná naditých pytlů. Šofér dupne na plyn a nezanechá za sebou na podlaze jediné zrnko prachu. Výsledek pak stojí za to! Pod nánosy prachu a nečistot dřevěné konstrukce trpí a jsou náchylné k rychlejší degradaci. Ozvěte se nám a nechte si také svůj krov hýčkat.

A co jiného může při odjezdu z takové vydařené akce hrát z rádia než: „O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao…“ https://www.youtube.com/watch?v=46cXFUzR9XM

Zobrazit
Nezvěte nás „s křížkem po funuse“

Jak pečovat o krov domu? Stačí opravdu málo, aby to na půdě domu nevypadalo jako na palubě Titaniku, potopeného na dně Atlantiku. Přijít do krovu objektu, jenž vypadá jako na fotografiích je holé neštěstí. Umíme hodně, ale stroj času nemáme. A tady je na první pohled zřejmé, že preventivní péče je zanedbaná dlouhé roky. Pravidelná kontrola krovové konstrukce a základní údržba by přitom zajistila bezvadný stav dřevěných prvků.

Co můžete pro dlouhou životnost svého krovu udělat sami:

  • nezanášejte podkrovní prostory nepotřebnými věcmi, jež brání v přístupu ke kritickým místům konstrukce a zvyšují riziko z hlediska požární bezpečnosti;
  • vykliďte zbytky stavebních materiálů a sutin po předchozích opravách, zatěžují stropy a jsou zdrojem vlhkosti, jež ničí zasypané dřevěné části;
  • odstraňte veškeré nepotřebné dřevo, fošny, zbytky nepoužitých trámů – jsou rizikem z hlediska rozvoje dřevokazného hmyzu, zejména pokud jsou na nich zbytky kůry a lýka;
  • neprodleně vyměňte uvolněné, prasklé a vypadlé střešní tašky;
  • min. 1x ročně proveďte prohlídku půdních prostor (optimálně po dešti), abyste měli jistotu, že někde nezatéká.

Rozhodnete-li se výše uvedená doporučení ignorovat, chováte se jako kapitán Titaniku, který nedal na varování. Připravte se na tvrdý náraz, závažná poškození a velké výdaje na nutné opravy. Každý nemusí umět řídil loď, ani pečovat o dřevěné konstrukce. Můžete tento úkol svěřit zkušeným odborníkům. Nechte si konstrukci krovu vyčistit a preventivně ošetřit proti biotické degradaci našimi specialisty. Nečekejte na nákladné opravy. Zavolejte nám teď, nebo pošlete nezávaznou poptávku, dřevěné konstrukce Vám zdarma prohlédneme a navrhneme optimální řešení. Nezvěte nás s křížkem po funuse. Ať Vám nemusíme říct, co se říká na Slovensku: „pozde, milý drozde“. 

Zobrazit
Chaloupka pod horama

Vzácnou památkově chráněnou poloroubenou krkonošskou chalupu z 2. poloviny 18. století s velmi pohnutým osudem jsme se před několika lety rozhodli zachránit před blížícím se zánikem. Venkovský dům je cenným dokladem historické zástavby východního Podkrkonoší a kvalitním příkladem roubené architektury z přelomu 18. a 19. století s množstvím tesařských a truhlářských prvků. Kamenicky hodnotný je obloukově zaklenutý portál s klenákem ve vrcholu a pilastry po stranách.

Jedná se o částečně roubenou chalupu z 18. století, která je obdélníkového půdorysu s rozměry 13,5x7,5m a sedlovou střechou. Dispozice přízemí objektu je ve střední části rozdělena příčnou chodbou na obytnou a hospodářskou část. Vnější obvodové stěny obytné části chalupy, tedy část podélné a celá štítová stěna, jsou roubené konstrukce.

V průběhu uplynulých 5 let byla provedena důkladná analýza a zmapování stávajícího stavu a historického vývoje – mikrobiologický průzkum, dendrochronologie, SHP, a postupně je ve spolupráci s NPÚ ÚOP v Josefově realizována autentická obnova objektu – střecha z ručně štípaných modřínových šindelů a ručně dlabané podokapní dřevěné žlaby na rostlých hácích. Ručně tesané roubení zohotovil skvělý tradiční tesař Hynek Šalplachta, proběhla také horkovzdušná sanace dřevokazného hmyzu v krovové konstrukci, stavby pece a kachlového sporáku dle objevených fragmentů původních kachlů se ujal mistr kamnář Pavel Mlázovský. Nové hliněné a vápenné omítky a řadu dalších prací provádíme sami. Obnova zdaleka není u konce, ale hlavní je, že příběh nekončí a pokračuje dál…

Dokumentace dosavadního procesu obnovy v pdf prezentaci zde.

Zobrazit
Dřevěné krovy jsou úžasnou učebnicí

V únorovém čísle časopisu Střechy-Fasády-Izolace (2/2022) najdete rozhovor o dřevě, historických krovech, naší práci a ochraně dřevěných konstrukcí! Prozradíme, proč se věnujeme právě krovům a jaké pracovní principy a zásady jsou pro nás "svaté".  Posvítíme si na obnovu a preventivní údržbu památkových objektů a další zajímavá témata. 

Celý rozhovor vám přinášíme v pdf pod článkem. Dezké čtení.

Zobrazit
Krov mého dětství

Půdní prostory starých domů zůstávají často stranou pozornosti a doznávají nejméně změn ze všech částí domu. Uchovávají si díky tomu po generace velkou míru autenticity. Jsou depozitářem našich vzpomínek na dětské roky, prázdniny, prarodiče, poklady, které jsme v tajuplných zákoutích krovů objevovali a ve své fantazii nechávali rozvinout v napínavé příběhy plné dobrodružství.

Rád vzpomínám na prázdniny u babičky a dědy na statku, na vyjížďky s koňským povozem, dědečkovu energickou povahu, nezdolný optimismus a babiččin klid, životní nadhled a jemný smysl pro humor. Prarodiče pro mě byli symbolem toho dobrého, co nám minulost může předat.

Lásku k historii jsem si neosvojil ve školních lavicích, ani z učebnic dějepisu, ale při objevování otisků minulých věků ukrytých mezi trámovím na půdě – v zaprášených komodách a skříních, při zkoušení starých klobouků, zkoumání dřevěných nástrojů, koňských postrojů, obsahu proutěných košíků… a z poutavého vyprávění starých příběhů.

Chraňme dřevěné konstrukce svých domů jako vzácné svědectví o životě a dovednosti našich předků. Takovou krásu a v takové kvalitě dnes jen tak někdo nevyrobí.

A jaký je krov vašeho dětství? Pomůžeme vám ho udržet v dobré kondici pro další generace. 

Více příběhů, informací a fotografií na vás čeká na: FB stránce Krovservis.

Zobrazit